SLENTEREN DOOR KOPENHAGEN


Automatische diashow van de foto's op deze pagina


Zaterdagmorgen. Na een overvloedig ontbijtbuffet in het hotel (met Danish Blue en haring!!) wordt het tijd door Kopenhagen te gaan zwerven.
We volgen de langste winkelstraat, de 'Stroget'. Met een lengte van 2 kilometer is deze langer dan Oxfordstreet in Londen ('slechts' 1 mijl of 1,6 kilometer). Stroget bestaat eigenlijk uit vijf achter elkaar liggende straten: Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv en Ostergade (gezien vanaf Radhusplatsen). De Stroget voert langs pleintjes, doorkijkjes, aparte uitkijkborden, Georg Jensen Centrum, Royal Copenhagen (waar we het "Flora Danica" servies zien, het huwelijkscadeau van het Deense volk aan Frederik en Mary), en nog heel veel meer. De middag en avond staan in het teken van Tivoli.
Nog een keer H.C. Andersen, dit keer bij daglicht

een andere kijk op het Raadhuis
Kiosk op de midden op een plein, dat eigenlijk uit twee pleinen bestaat: Gammeltorv en Nytorv, de oude en de nieuwe markt. Hier staat ook het voormalige stadhuis en rechtbank.
De kerk van de Heilige Geest, oorspronkelijk uit de 14e eeuw, herbouwd in 1720.
Voor de ingang bevindt zich een monument voor de slachtoffers van de concentratiekampen.
Amagertorv, de oude vismarkt. Amager betekend niet vis, maar is de naam van een eilandje in de buurt van Kopenhagen.
Twee kanten van hetzelfde plein: links cafe Norden en de toren van de Holmens Kirke.
Rechts de Storkespringvandet, de ooievaarsfontein met op de achtergrond de tweelingpanden van Royal Copenhagen en Georg Jensen.
Als je hier niet de Stroget volgt, maar het uitstulpende plein, kom je, langs een beeld van bisschop Absalom, bij een gracht uit, waar onze rondvaartboot vertrok.
Het beeld op de binnenplaats van de tweelingpanden komt op de derde verdieping terug als raam.
Tijd voor een drankje op het dakterras van Illum - de Kopenhaagse Bijenkorf.

Beelden zijn er op de gekste plekken.
Na de Stroget te zijn uitgelopen, kom je op het Nieuwe Koningsplein, Kongens Nytorv. Hier eindigt het -heel- oude Kopenhagen en begint het Kopenhagen zoals dat door Christian IV, Frederik III en Christian V is ontwikkeld.
Oud is relatief. De ontwikkeling van dit stuk, waaronder begrepen het uitgraven van Nyhaven "de nieuwe haven", vond plaats aan het einde van de zeventiende eeuw. Nyhaven is in 1671 uitgegraven.
Aan Kongens Nytorv vind je nog een groot warenhuis: Magasin de Nord, het Koninklijk Theater, de Franse Ambassade en Charlottenborg, een in 1672-1683 in Hollands-Deense barokstijl gebouwd stadspaleis, sinds 1754 de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten.
NYHAVN
Op de linkerkade kun je - langs allerlei restaurantjes - over de hoofden lopen. Op de rechterkade is het lekker rustig. Daar vindt je ook schots-en-scheve deuren en een poort naar Museum Charlottenburg.
Hans Christian Andersen woonde tijdelijk op nummer 69 Nyhavn.
Nyhavn komt uit op de Inderhavn, aan de overzijde van het water ligt de wijk Christianshavn.
Als je langs Nyhaven loopt, verder de 'nieuwe' wijk in, kom je het koninklijk paleis tegen, en, nog veel verder, het beeldje van de kleine Zeemeermin. Dat doen we - deze keer -niet.

Met zere voeten terug naar het hotel: tijd voor Tivoli.


Homepage Kopenhagen 2004
© J.A. Borkhuis & P.F. Willems, 2004,