Kingsley Plantage

(ten noorden van Jacksonville)


Automatische diashow van de foto's op deze pagina


Op weg naar de Kingsley Plantage moeten we eerst door Jacksonville: een typisch Amerikaanse stad met hoge skyline.
Opvallend is het grote aantal reusachtige bruggen dat de rivier overspant.

De lange weg naar de plantage

Plattegronden van de plantage:
Toelichting op het taaksysteem

Documenten met betrekking op Zephaniah Kingsley

De geschiedenis van Anna Madgigine Jai
Testament van Anna Madgigine Kingsley-Jai

Het plantage huis

Spaans mos in de bomen rond het 'grote huis

De schuur

De slaven verblijven
toelichting gerestaureerde hut
entree interieur gerestaureerde slavenhut
de muren bestaan uit kalk en schelpen
ruine ruine ruine
ruine


De Kingsley Plantage wordt beheerd door de National Park Service en ligt op Fort George Island ten noorden van Jacksonville. Het bestaat uit het huis van de plantageeigenaar, het keukengebouw (beiden in verband met renovatie gesloten), een schuur en de ruines van 25 slavenhutten. Meer dan 1000 jaar geleden woonden de Timucuan indianen op het eiland.Een natuurgebied dat hun naam draagt ligt naast de plantage.
De plantage is genoemd naar een van de eigenaren: Zephaniah Kingsley, een Schot, die de plantage van 1813 tot 1839 bezat. Hij was een aanhanger van een taken systeem, dat slaven de mogelijkheid gaf na hun dagtaak ook andere bezigheden uit tevoeren. De opbrengsten van deze handvaardigheid of van het in eigen tijd bewerkte land kon dan verkocht worden. De opbrengst was voor de betreffende slaaf.
Kingsley trouwde met een slavin, Anna Madgigine Jai, vermoedelijk afkomstig uit het huidige Senegal. Zij werd in 1811 vrijgemaakt. De kinderen uit dit huwelijk waren uiteraard ook vrij. Zij werd actief in het bestuur van de plantage en kon - als vrije vrouw - haar eigen bezittingen hebben.
Zij leefde echter in grote luxe en was niet noemenswaardig beter voor de slaven dan de gemiddelde blanke eigenaar met een taaksysteem. De Kingsley's volgden niet uit mededogen het taaksysteem, maar uit overtuiging dat een - relatief - tevreden slaaf een grotere productiecapaciteit had.
Toen Florida haar wetgeving ten nadele van vrije zwarten veranderde, verkocht Kingsley de plantage en verhuisde naar Haiti, waar nog steeds afstammelingen van Zephaniah en Anna leven.

St. Augustine San Marco Fort Homepage Florida 2004 Butterfly World
© J.A. Borkhuis & P.F. Willems, 2004,