Dagboek December 2005
November 2005

Donderdag 1 december
Zaterdag 3 december
Maandag 5 december

Dinsdag 6 december
Woensdag 7 december
Donderdag 8 december

Vrijdag 9 december
Zaterdag 10 december
Zondag 11 december
Maandag 12 december
Woensdag 14 december
Zondag 18 december
Maandag 19 december
Woensdag 21 december
Donderdag 22 december

Zondag 25 december
Maandag 26 december
Donderdag 29 december
Zaterdag 31 december

Donderdag 1 december 2005
Oma Emmy krijgt ook een demonstratie van Caroline s nieuwe truc: dit keer kruipt ze tegen de Nijntjerol in de box op. De rol kan in de hoek van de box niet wegrollen.
Samen met oma staan vinden beide dames prachtig.

Om de diarree wat te stoppen krijgen de dames geraspte appel (Golden Delicious om precies te zijn). Na een twijfelachtige start (Wat is dit nu weer??) gaat het er in en worden ze zelfs gematigd enthousiast.

Met het fototoestel maakt Petra opnames van de manier waarop de dames hun babygym behandelen. In een woord schandalig. Ze gooien hun gewicht in de strijd om de muziek-octopus te bereiken.
Caroline kan het ook prima alleen af, zo demonstreert zij.


Zaterdag 3 december 2005
Wat zijn ruiten toch mooi! Niet alleen kruipt Alexandra steeds naar de glazen deur in de boekenkast, Caroline kruipt naar de deur naar de gang waar Johan door verdwijnt.
Ze kijkt door de ruitjes naar wat er in de gang gebeurt.

De gang is sowieso erg leuk: als Johan of Petra de deur niet goed dicht doen, is er altijd wel een dochter die haast maakt met de deur opendoen en naar de gang tijgeren.
Helaas is de gang - net als de keuken - verboden gebied. Slechts op invitatie begaanbaar.


Maandag 5 december 2005
En ook vanmorgen is het weer bingo. Sinds ze twee weken geleden ziek zijn geweest, is er elke morgen wel een kind met een vuile romper en/of pyjama. Deze morgen is Caroline aan de beurt. Gisteren was het Alexandra. Eerlijk is eerlijk, de dames verdelen het wel. Bijna nooit zijn ze alle twee vuil.

Voor de lunch genieten de dames van een paar dobbelsteentjes lichtbruin brood met (en dat is nieuw) margarine! Dat maakt het een stuk interessanter. Dit voorgerecht wordt gevolgd door een half potje worteltjes, aardappeltjes en rundvlees en toe een fles melk. Geen wonder dat de lunch zo lang duurt...
Caroline heeft veel pret met het brood, zodat (eindelijk) een foto kan worden gemaakt waar haar twee tanden opstaan. En een volle mond, dat wel.

Alexandra heeft tijdens haar slaapje iets nieuws gedaan. Niet alleen sabbelde ze enthousiast op de ritssluiting van haar hes, ze heeft de ritssluiting van boven naar beneden open gekregen.
Volgens Petra zit het wel goed met de fijne motoriek van de dames.
Alexandra kan ook heel geconcentreerd met kruimeltjes bezig zijn.

Alexandra probeert geco÷rdineerde kruipbewegingen te maken in plaats van te tijgeren. De vloer is glad, en werkt niet echt mee.


Dinsdag 6 december 2005

Het is ochtend, en Petra komt de kinderkamer binnen: beide dames zijn wakker maar liggen nog lekker te sudderen. Maar als ze de gordijnen heeft opgetrokken en zich omdraait, ziet Petra dat Caroline een verrassing heeft: ze zit op haar knieen en houdt zich vast aan de rand van haar bed. Heel knap!
Helaas voor Caroline houdt dat ook in dat er maatregelen moeten worden genomen: haar bed gaat omlaag. Alexandra is nog niet zover en mag dus nog in een hoger bed blijven slapen.

Als Caroline s avonds in het verlaagde bed wordt gelegd, is haar eerste reactie een lach. Maar als ze merkt dat het zo blijft, barst ze toch in huilen uit: ze wil niet slapen. Een standaardreactie dus daar trekken Johan en Petra zich niets van aan.

De dames hebben het nog niet door, maar er is nog een andere aanpassing aan hun kamer gedaan. Er is een traphekje voor hun kamerdeur geinstalleerd, zodat de meisjes ook op hun kamer kunnen spelen. Dat mochten ze al, maar het werd steeds problematischer om de deuropening af te sluiten. De kratjes die daar voor gebruikt werden, werden door de dames opzij gehaald. En verzwaren van de kratjes was weer lastig. Dus nu een traphekje. Mettertijd kan dat dan eventueel naar de trap verplaatst worden.

Zowel Caroline als Alexandra vinden het heel mooi om in de box te staan. Dat kunnen ze nog niet zelf, dus worden ze vastgehouden, waarbij ze dan zelf de rand vasthouden. Caroline is het eerst aan de beurt, en daarna Alexandra. Daar is Caroline het NIET mee eens. Ze was nog niet klaar! En ze onderneemt actie: terwijl Alexandra rechtop staat, grijpt Caroline Alexandra s broek vast om zich op te trekken. Helaas dragen de dames vandaag wijde broeken met elastieke broekbanden, zodat dit plannetje niet het gewenste gevolg heeft. Caroline komt met moeite op haar knieen, maar dan trekt ze te hard, en zakt Alexandra's broek naar beneden. En Caroline dus ook. Ze kijkt bepaald beteuterd.


Woensdag 7 december 2005
Caroline en Alexandra zijn vandaag 10 maanden! Ze vieren hun (deca-)vermaanddag.
Niet dat ze er veel van merken: ze krijgen geen cadeautjes, en er wordt niet voor ze gezongen. Wel krijgen ze mooie kaarten van oma Emmy (voor op het prikbord) en gaan ze fijn uit wandelen in de wandelwagen.
Caroline vertikt het om overdag te slapen. Meer dan een hazenslaapje van twintig minuten zit er niet in.

Vandaag zijn ook hun nieuwe autostoelen gekocht. Ze passen nog in de baby-maxi-cosi (tot 13 kilo), maar de grotere stoelen zijn nu in de aanbieding, en daar kunnen ze eventueel vanaf 9 kilo in. Het zijn mooie maxi-cosi priori s, in de kleur high-tec navy. Donderblauw dus.
Gek genoeg gaat deze kleur uit de collectie, dus zijn ze nu in de aanbieding bij de Prenatal.
De normale prijs was EUR 185,--, nu EUR 159,--. Daar gaat dan nog een tweeling-korting van 15 procent op het tweede item af, en we hebben nog twee kortingsbonnen, dus hebben we er nu twee voor EUR 289,--. Niet slecht gewinkeld dus.
Met autostoelen willen we toch geen risico nemen: je weet bij een tweedehands nooit echt zeker of ze niet ontwricht zijn, of bij een botsing betrokken zijn geweest.

Vier stoelen te kopen, dat is te bar. Ze gaan (als we zover zijn) gewoon in Petra s auto, en in het weekend kunnen ze dan worden omgezet naar Johans auto.

De dames worden geinstrueerd in het Hiep Hiep Hoera zingen. Per slot van rekening is Petra bijna jarig. Caroline en Alexandra vinden het maar gek: iets roepen, en dan je armen in de lucht. Nee, daar beginnen we niet aan.


Donderdag 8 december 2005
Caroline krijgt nu de smaak goed te pakken. Hoewel de bodem van haar bed omlaag is gezet, wil ze wel omhoog. Maar ze kan niet bij de bovenrand. Sinds deze morgen heeft ze door dat ze ook de steilen kan pakken. Ze kantelt haar handen dus en trekt zich aan de stijlen op.
Goed bedacht, Caroline!

Alexandra wil langzaam aan ook wel omhoog, maar gebruikt in de box liever haar liggende zus als steuntje. Ach, je moet ergens beginnen. En Alexandra is geconcentreerder bezit met de fijne motoriek. Een tijdje geleden kregen ze van oma Emmy een ringen-toren, die een favoriet speeltje is geworden. Caroline gooit de toren meestal gewoon om, maar Alexandra kan keurig ring voor ring van de toren af tillen en op de grond leggen.

Caroline en Alexandra volgen momenteel een heel eigen ontwikkelingspad. Zo zie je maar weer, ook een-eiige tweelingen doen de dingen niet altijd gelijk of hetzelfde.

Over verschillen gesproken: Carolines haar is glad, maar Alexandra heeft bij haar kruin wat kroezig haar (terwijl de rest wel glad is).  Vreemd.


Vrijdag 9 december 2005
Het brood gaat er steeds beter in, en de dames worden gretig.
Alexandra is wat hangerig: er staat een tweede tandje op doorbreken.


Zaterdag 10 december 2005
Hebben de meisjes wel gewinkeld met Johan? Petra is jarig!!!
Gelukkig hebben ze tijdig een financieringsvoorstel bij hun vader ingediend, en dat voorstel is ook gehonoreerd: Petra krijgt theaterkaartjes van hen. Willen ze haar zo graag kwijt?

In de ochtend komen opa Be en oma Annie op verjaarsbezoek, en natuurlijk met de meisjes spelen. Alexandra vindt de belangstelling nog wat veel (ze is net wakker) en keert zich nog even af, maar Caroline is meteen enthousiast. Gelukkig draait Alexandra snel bij.
Wel weten de dames oma Annie te verrassen bij het verschonen: er is een reden, waarom Johan en Petra een schone luier onder de vuilen leggen. En daar komt oma nu ook achter. Dat voorkomt de nodige wateroverlast op de commode.

S Middags is er een huis vol visite, en Caroline en Alexandra vermaken zich prima. Ze kijken al die gezichten eens aan, en laten zich redelijk gewillig van hand tot hand gaan.
Ze spelen opgewekt met (de wat grotere) neefjes en nichtjes.
Caroline krijgt zelfs brood van haar grote neef Reinier!

S Avonds zijn ze gevloerd, en gaan ze dus lekker slapen.


Zondag 11 december 2005
Johan en Petra pakken de meisjes streng aan.
Al tijden vertikken de dames het om hun fles vast te houden. Het is reuze makkelijk om in de armen van de vader of moeder hen de fles vast te laten houden. Dan heb je je handen vrij om aan gezichten of vesten te zitten.

Dat moet ophouden, en het 'Houdt je eigen fles vast' offensief wordt - alweer - geopend. Verrassend genoeg snappen de meisjes nu wat de bedoeling is en houden ze soepeltjes de flessen vast. Natuurlijk is het wat te veel gevraagd om meteen de hele fles leeg te drinken, maar het grootste gedeelte is wel op. Met de rest krijgen ze nog wat hulp.
Later op de dag gaat het steeds beter.

Als groentenhap krijgen Caroline en Alexandra vandaag Spaghetti Bolognese, met stukjes spaghetti. De eerste hapjes worden met wantrouwende gezichten gegeten, maar daarna gaat het een stuk beter. Dit grovere hapje is sowieso een groter succes dan het hapje met grove stukjes aardappel. Dat werd uitgespuugd.


Maandag 12 december 2005
Caroline en Alexandra maken er een activiteiten-groeispurt van.

Caroline doet haar uiterste best om hoger en hoger te komen. Dat leidt tot grappige taferelen. Zoals wanneer ze zich optrekt, maar een voet tussen de spijlen door glipt. Dan hangt ze aan haar handen aan de bovenrand van de box, terwijl ze op een been hurkt en een been recht naar buiten steekt. Dat zijn situaties die ze zelf niet kan oplossen, dus dan moet er om hulp geroepen worden.
Na een keer of twee in die situatie gehangen te hebben, heeft ze het door. Ze trekt zich op tot ze op haar voeten staat. S Morgens stond ze nog op de bovenkant van haar tenen, s middag staat ze stevig op twee voeten. Zonder hulp. Ze blijft er ook rustig vijf tot tien minuten staan.
Soms zakt ze dan keurig en gecontroleerd door haar benen en beland ze op haar bips, maar soms weet ze niet meer wat ze moet doen en zet ze het op een schreeuwen. Het zijn frustrerende tijden voor Caroline.
Gelukkig geniet ze er ook van, en kijkt ze heel triomfantelijk als ze staat.
Helaas wil ze nu wel continu staan, en huilt ze als ze wordt neergelegd.

Petra maakt optimaal gebruik van de nieuwe vaardigheden van Caroline en Alexandra.
Zo moeten ze ook vandaag zelf hun flessen vasthouden.
Tijdens de lunch maakt ze het nog bonter: een wordt er vastgehouden, maar de ander krijgt de fles terwijl ze in de box ligt.
Bij Alexandra is een fles in de box geven niet echt een goed idee: ze ziet het als een nieuw speeltje, en de melk spuit de box door. Het is goed dat er een plastic boxkleed in de box ligt.
Caroline weet er echter prima mee om te gaan, zodat zij tachtig procent van haar fles op haar rug in de box leegdrinkt.

Om half vijf krijgen de dames tegelijk brood. Daarna gaat de kinderstoel op de ligstand, en krijgen ze ieder een fles melk. Ook dat gaat - onder toezicht - goed.
Petra is uitermate blij, want dit bekort de voedingstijd aanzienlijk. Even over vijven zijn ze klaar!!! Hoera voor de dames!


Woensdag 14 december 2005
Caroline blijft gefrustreerd, want ze kan steeds makkelijke omhoog, maar het zitten wil maar niet lukken. Och arm,
Ze jammert en jammert, en Alexandra kijkt haar aan met een blik die zegt: Waar maak jij je nou zo druk om??
Petra raakt er ook gefrustreerd van. Als Caroline valt, brult ze, maar als ze blijft staan brult ze ook. En als je haar op haar bips of knieen zet, brult ze ook. Het is duidelijk geen win-win situatie.  De enige troost is dat Alexandra dit niet tegelijk doet.


Zondag 18 december 2005
Excursie voor de meisjes: we gaan naar Almere, op bezoek bij Merle en Hugo. Ook daar worden ze enthousiast ontvangen. Merle maakt van allebei foto s met haar toestel.

Petra is van mening dat Caroline zo warm voelt. Maar niet broeierig.
S Avonds komt daar de verklaring voor. Johan - die de meisjes s morgens heeft aangekleed - keert de hele kinderkamer om op zoek naar een pyjamabovenkant. Hij kan maar twee broekjes en een top vinden. Dat is vreemd. Tenzij, zo zegt Petra, hij er een aangelaten heeft??
Nee, dat zal toch niet zo zijn? Zo iets doet hij niet.
Petra kijkt in de mouw van Carolines T-shirt en ziet daar iets onder zitten... Ja wel dus. Caroline heeft de hele dag met haar pyjama hes onder haar T-shirt gelopen. Lekker warm.

Een nadeel van een tweeling is, dat je soms niet meer weet of je dingen een of twee keer hebt gedaan....


Maandag 19 december 2005
Alexandra is aan het gewichtheffen. Ze drukt zich op met haar handen op de Nijntje rol, en pakt daarna de spijlen van de box vast. Helaas zit daarna die rol in de weg, zodat ze niet verder bij de spijlen kan komen. Ook gebruikte, net als Caroline de naaimachine om hogerop te komen.
Caroline liet die de laatste dagen links liggen, maar nu ze Alexandra bezig ziet, wil zij ook. Caroline gebruikt de naaimachine dan om aan het mandje van de opgevouwen maxi-cosi wagen te kunnen rammelen. Dat is niet de bedoeling, dus wordt ze daar snel van verwijderd.

S Middags eten de dames ieder een hele boterham met boter op! Het gaat er in als koek (als ze koek zouden kennen, tenminste). Een test met tuitbekers verloopt minder geslaagd. Alexandra kijkt, pak de beker bij de oren en doet de beker in haar mond alsof ze nooit anders heeft gedaan, maar Caroline vindt het maar een vreemd ding.
Zonder anti-lek stukjes stroomt het vocht er uit, maar met anti-lek stukjes moeten de dames zuigen. En dat gaat nog niet. Beiden maken ze ijverig knijpbewegingen met hun mond. Dat heeft bij een speen per slot van rekening het gewenste resultaat. Helaas, helaas, hier levert dat niets op. Nog even oefenen dus.

Alexandra is wat vocaler ingesteld dan haar zus. Alexandra vindt het heerlijk om allerlei gekke geluiden te maken en kan tijden rustig zijn terwijl ze klik, tut-tut of tsjjj geluiden maakt. Caroline doet dat veel minder.
Wel kunnen ze heerlijk met elkaar 'babbelen'.

Caroline mag veel op het kleed spelen. (Petra is wel eens bang dat ze in de box teveel op haar zus valt). Maar daar is Caroline het niet altijd mee eens. Ze trekt zich aan de buitenkant van de box op, zodat ze haar zus kan zien of speeltjes uit de box kan halen.
Het is ook nooit goed!


Woensdag 21 december 2005
Alexandra ontwikkelt zich net zo snel als haar zus. Vandaag staat ze keurig op haar knieen in de box! Haar rug houdt ze kaarsrecht omhoog, terwijl ze de bovenkant van de box stevig vasthoudt in haar knuistjes.
De volgende fase is het ontdekken dat ze zich op haar voeten kan trekken....

Caroline gaat door met onderzoeken. Ze heeft ontdekt dat ze langs de bovenkant van de box een rondje kan lopen. En dat gaat aardig vlot.

De dames worden geconfronteerd met gemuteerd speelgoed. De babygym is omgebouwd, zodat het nu een tunneltje is geworden. Met z n tweeen schieten de dames er op af, en ze keren de tunnel helemaal om en om. Wat moet je daar nou weer mee??

Na verloop van tijd laten ze de tunnel maar links liggen en spelen ze verder met ander nieuw speelgoed: een auto. Dat is veel mooier! Overigens zijn ze ook helemaal bezeten van het stoffen Nijntje-huis dat van hun nichtje Ciska was. Lekker veel lintjes en flapjes om aan te vogelen en de knabbelen.


Donderdag 22 december 2005
Weer een nieuw ingredient: yoghurt.
Caroline en Alexandra krijgen na hun boterham geen fles melk, maar een tuitbeker yoghurt (120 ml).
Dat is geen onverdeeld genoegen. De tuitbeker is geen succes vandaag. Beide dames duwen de beker weg en willen dat gekke ding niet in hun mond.

Plan B: yoghurt met roosvicee leidt tot de blik: We willen dat ding niehiet!!
Plan C: yoghurt met roosvicee met een lepeltje, wordt wel geaccepteerd. Het is dus niet de yoghurt, maar de beker. Maar het gaat juist om ook om de beker!!!
Plan D: de nieuw difraxbekers (open bekers met een gewelfd randje en uitsparing voor de neus). Dat gaat goed. Caroline en Alexandra bijten lekker op de rand en sluiten hun lippen regelmatig om de rand. De hele beker gaat op.
Natuurlijk blijft het een knoeiboel, maar yoghurt lekt minder snel dan water of sap.

Morgen gaan we in de herhaling, met yoghurt en/of yoghurt met suiker.


Zondag 25 december 2005  Eerste Kerstdag
De eerste kerst van Caroline en Alexandra verloopt rustig.
Ze zijn niet erg onder de indruk van de twee mini-kerstboompjes op de kast, ook al heeft de kerstman daar mini-ornamenten voor gebracht. Vier hele kleine kerstballen met Disney-prinsessen erop. Ook de Dick Bruna kerststal kan ze niet zo boeien, helemaal omdat ze de houten figuren niet in hun mond mogen stoppen. Flauw hoor.

S Middags komen Arjan, Hilleke en Ciska. Ze blijven eten en Ciska mag de menu s versieren.
Tijdens een groot gedeelte van het kerstdiner zitten Caroline en Alexandra in hun kinderstoelen zoet aan tafel te spelen. Hun buikjes zitten al vol.
Maar bij het dessert aangekomen, mogen ze vrij spelen. In de box dus. Daar heeft Alexandra nog een kerstverrassing in petto: ze staat op eens in de box! Met haar rug naar het gezelschap.
Natuurlijk wordt zij net zo uitbundig geprezen, als Caroline werd toen zij voor het eerst stond. Caroline staat er nu bij met een blik: Pffff, ik ben hier niet van onder de indruk.

Caroline laat zich overigens niet onbetuigd: Mamamama, klinkt het. En soms mama    Mamam.

De dames beschikken toch over een uitstekende timing en gevoel voor drama: dit soort dingen moet je doen wanneer er voldoende publiek is om je toe te juichen.


Maandag 26 december 2005  Tweede Kerstdag
Op naar oma Emmy. Daar zijn tante Jose, oom Hans en (belangrijker) de neven Reinier en Wouter ook. Reinier komt al naar buiten gerend om zijn nichtjes naar binnen te dragen. Het viertal is werkelijk bijzonder dol op elkaar. Caroline en Alexandra mogen zelfs (met mate) aan de haren van hun neven trekken!.

Natuurlijk wordt iedereen op de hoogte gesteld van Alexandra s nieuwste truc. Maar Alexandra heeft andere plannen. Ze heeft nu laten zien dat ze het kan, en dat is voorlopig genoeg. Alexandra gaat NIET staan.

Ook tijdens een groot gedeelte van dit kerstdiner zitten de dames lekker in hun kinderstoelen aan het hoofd van de tafel. Een flesje melk gaat er prima in. Maar slapen willen ze daarna niet. Als er visite is, ga je toch niet slapen!, zo luidt het motto van de dames.
Pas als ze thuis zijn, in hun eigen bedjes, slapen de meisjes als een blok in. Zelfs het traditionele gehuil blijft achterwege.


Donderdag 29 december 2005
Weer naar oma Emmy. Maar dit keer krijgen de dames niet zo veel aandacht. Er moet opgeruimd worden, dus mogen de dames zich zelf vermaken in de box. Dat kunnen ze prima, maar als oma er is, hebben ze liever haar aandacht. Dat valt dus tegen.

Het sneeuwt een keer of vijf gedurende de dag, en als de dames op zouden letten, zouden ze zien dat hun maxi-cosi s over een dikke laag sneeuw getild worden. Ze vinden de heldere omgeving erg interessant, maar wel een beetje koud. Hun neusjes worden helemaal rood.


Zaterdag 31 december 2005 OUDJAAR
Ja, de dames gaan weer op pad: Reinier moet gefeliciteerd worden met zijn verjaardag. En dat doen de dames graag. Natuurlijk zijn er overdag al aardig wat knallen te horen. Ze kijken nieuwsgierig om zich heen waar die geluiden vandaan komen, maar laten zich er niet door van de wijs brengen.

Caroline en Alexandra dragen vandaag voor het eerst bloesjes in maat 80. De grootte valt een beetje tegen: een heleboel kledingstukken maat 74 zijn nog ruim, maar in deze bloesjes zit niet zoveel ruimte meer.

De jaarwisseling word gewoon thuis doorgebracht. Caroline en Alexandra slapen de hele avond vast. Om twaalf uur gaan Johan en Petra naar buiten om de buren een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Johan neemt de babyfoon in zijn jaszak mee. Wanneer hij die raadpleegt, ziet hij de meters maximaal uitslaan. Dus terug naar huis.
Zijn daar kindertjes aan het brullen? Nee, het is het geluid van het vuurwerk dat de babyfoon doet uitslaan. Caroline en Alexandra slapen overal doorheen.


November Baby beginpagina Januari