Dagboek Maart 2005
FEBRUARI 2005

Dinsdag 1 maart
Woensdag 2 maart
Donderdag 3 maart
Vrijdag 4 maart
Zaterdag 5 maart

Zondag 6 maart
Maandag 7 maart
Dinsdag 8 maart
Woensdag 9 maart
Donderdag 10 maart
Vrijdag 11 maart

Zaterdag 12 maart
Zondag 13 maart
Maandag 14 maart

Dinsdag 15 maart
Woensdag 16 maart
Donderdag 17 maart
Vrijdag 18 maart
Zaterdag 19 maart
Zondag 20 maart
Maandag 21 maart

Dinsdag 22 maart
Woensdag 23 maart
Donderdag 24 maart
Vrijdag 25 maart
Zaterdag 26 maart
Zondag 27 maart
Maandag 28 maart
Dinsdag 29 maart

Woensdag 30 maart
Donderdag 31 maart

APRIL 2005

Dinsdag 1 maart 2005
Johan moet werken, dus gaat Petra overdag met oma Emmy naar de meisjes.

Op de afdeling verloskunde komen ze de echoscopiste tegen, die erg benieuwd is hoe het allemaal in Leiden is gegaan. Zij is erg blij te horen dat de geboortegewichten zo mooi waren en dat ze al naar Hoofddorp zijn overgeplaatst. Ook is ze benieuwd of het inderdaad een monochoriale tweeling was. Dat is inderdaad het geval.

Het is nog erg wennen aan de afdeling. Een aantal dingen is anders dan in het LUMC. Begrijpelijk. Dit is geen academisch, maar een streekziekenhuis, en ze zijn hier meer ingesteld op grotere kinderen. Zo bestaat het midden van de afdeling uit een groot verschooneiland, waar alle benodigdheden centraal worden bewaard. In Leiden was iedere plek met alles uitgerust. De couveuses die hier staan, zijn de couveuses die in Leiden op de HC stonden. De nieuwere en luxere IC couveuses (type Caleo) zijn hier niet. Ook zijn hier geen mooie, op maat gemaakte beschermhoezen op de couveuses om het daglicht te weren.
Maar met een dekentje kun je ook aardig wat licht afschermen.
Het is meer een kwestie van wennen.

Veranderingen brengen ook positieve dingen met zich mee: ze worden nu niet meer in de couveuse gewogen. Petra verzorgt Caroline en mag haar daarna zelf op de afdeling in de weegschaal wegen.

Caroline weegt vandaag 1735 gram (verliest vocht dat ze na de operatie vasthield), Alexandra 1690 gram. Ieder krijgt 12 keer 25 ml voeding.
De 25 ml is gebaseerd op 170 ml per kind per dag per kilo gewicht.

Thuis wordt het kraampakket van de verzekering bezorgd. Alweer twee knuffels er bij!

s Avonds kan Johan weer mee om te buidelen. Johan met Alexandra en Petra met Caroline.
Caroline is helemaal dol op het zuigen op Petra s pink: ze gaat daarmee door tot dat de pink helemaal verschrompeld is en Petra het wel welletjes vind. Caroline maakt er verschrikkelijk smakgeluiden bij.

Woensdag 2 maart 2005
De meisjes hebben een hele drukke ochtend achter de rug wanneer Johan en Petra s middags langs komen: ze zijn samen in een couveuse van de afdeling afgeweest. Samen naar de echoafdeling. Daar zijn er weer - periodieke - echo s van hun hoofdjes gemaakt.
Daarna is er bloed bij ze geprikt en zijn ze gemeten. Hun hoofdomtrek is nu 29,5 cm. Dat is nog steeds te klein voor allerlei mutsjes, dus moeten ze de gestreepte ziekenhuismutsjes op houden. Hun lengte is ook gemeten. Omdat ze niet helemaal uitgerekt worden, is dat een beetje gokken: Alexandra zou 44 cm zijn, en Caroline 41 cm. Laten we het er maar op houden dat ze gemiddeld 42 a 43 cm zijn. Al een heel stuk groter.
Ze zijn erg moe van dit alles, dus laten we ze verder slapen.

Johan en Petra hebben een afspraak met de kinderarts van de afdeling. De situatie van de dames wordt doorgenomen, en een aantal afspraken vanuit Leiden worden vastgelegd. Over het algemeen zijn ze heel tevreden over de meisjes.
Net als in Leiden zullen we wekelijks een afspraak hebben om de voortgang te bespreken.

Daarna is het weer tijd om ze te verschonen. Caroline verrast Johan. Vlak voor hij haar nieuwe luier dicht kan vouwen en losmaken, besluit ze haar productie met kracht te lanceren. Niet alleen de nieuwe luier is vuil, maar ook haar beddegoed en de smalle kant van de couveuse. Dat betekent dus poetsen....

Caroline weegt vandaag 1760 gram, Alexandra 1745 gram.
Omdat ze een stukje zwaarder zijn geworden, wordt het aantal voedingen aangepast: 10 keer per dag 30 ml.

s Avonds is er geen buidel sessie: Johan is naar het theater.

Donderdag 3 maart 2005
Johan is vandaag niet thuis. Petra besluit zich op de kinderkamer te richten. Ze is een aardige tijd bezig met het inventariseren van alle lakentjes en andere babyspullen die al aangeschaft of gekregen zijn. Aan het begin van de middag ligt het linnengoed keurig op grootte gesorteerd in de kast. Ook de kleertjes liggen per maat gesorteerd.

Vandaag weer een nieuwe verrassing: Ze zijn de couveuse uit, en naar een cradle.
In een cradle wordt niet de lucht op temperatuur gehouden, maar alleen de bodem. De lucht in de cradle is dus een stuk koeler dan de couveuse lucht. Alweer een teken dat ze zich goed gaan warmhouden.
Een cradle is, net als een couveuse, nog wel overdekt. Het is echter alweer een goede stap in de richting. Op www.draeger.com zijn plaatjes van couveuses en cradles te zien. De cradle heeft als type babytherm.

Omdat de temperatuur wat lager ligt, krijgen ze nu ook meer kleding aan. Caroline en Alexandra dragen nu vaak twee laagjes: een rompertje en een truitje of vestje.
Een heel verschil met de dunne wikkelhemdjes die ze eerst droegen. Problematisch is het wel: zo n grote garderobe hadden ze nog niet, dus moeten we die binnenkort uitbreiden.

Caroline weegt vandaag 1790 gram, Alexandra 1770 gram.

Alexandra loopt aardig in op Caroline.

Vrijdag 4 maart 2005
Overdag maken we even een uitstapje naar het Prenatalwarenhuis in Aalsmeer. De meisjes hebben extra kleding nodig, en voor de bedjes moeten nog hemeltjes komen.
Oorspronkelijk was Petra van plan die zelf te maken, maar dat is nu niet echt realistisch. De kinderkamer moet nu toch echt verder af. We hebben geluk: de nieuwe collectie beddegoed van Stokke komt er aan, en de oude hemeltjes zijn in de opruiming. Mooie witte hemeltjes met geborduurde stippen. Heel klassiek en goed passend bij de rest van de kamer.
's Middags worden de nieuwe aankopen meteen gewassen, zodat er 's avonds wat meer mee kan.

Caroline weegt vandaag 1730 gram, Alexandra 1800 gram.
Het gewichtsverlies van Caroline is waarschijnlijk te wijten aan vocht verlies: ze heeft een aantal flinke luiers gehad. S Avonds buidelt Johan met Alexandra en Petra met Caroline.
Na het buidelen ligt Caroline een tijdje op de knieen van Petra. Als je tegen haar praat, kijkt ze al goed in je richting. Als Johan en Petra afwisselend tegen haar praten, gaan haar ogen van links naar rechts.
Als je naast haar mondje aait, draait ze haar hoofdje zo, dat je vingers in haar mond komen. Ze doet het erg goed.

Zaterdag 5 maart 2005
Caroline weegt vandaag 1760 gram, Alexandra 1800 gram.

Petra en oma Emmy gaan s middags naar de meisjes toe. Petra verschoont ze allebei. Caroline presteert het om precies tussen het wisselen van de luiers te plassen. Een natte cradle dus. Als beloning mag ze bij Petra op schoot, terwijl de cradle verschoond wordt. Slimme actie dus. Ze kijkt afwisselend naar mama en oma Emmy, terwijl die tegen haar aan praten.
Daarna is Alexandra aan de beurt. Na een tijdje in de armen gelegen te hebben, mag zij ook even op de knieen, en iedereen aankijken. Ook zij volgt de stemmen. Als je je tong uitsteekt, doet ze dat na een tijdje heel goed na. Ze geniet er erg van. Zo af en toe lijkt het wel alsof ze heel breed lacht (hoewel ze daar nog te jong voor is).

S Avonds gaat Johan naar de meisjes toe.

Zondag 6 maart 2005
Caroline weegt 1860 gram en krijgt met ingang van vandaag acht keer 40 ml.
Alexandra weegt 1840 gram en krijgt vandaag vier keer 35 ml en vier keer 40 ml.
In de status zien we dat Caroline vandaag een flesje heeft gekregen: ze heeft 20 ml gedronken. En dat voor een eerste keer. Ze doet echt ontzettend goed haar best.
Dat geldt natuurlijk ook voor Alexandra.

Opa Be en oma Annie komen vandaag langs bij de meisjes.
Thuis is er een minder aangename verrassing: de ketel heeft kuren. s Morgens moet de ketel een aantal keer gereset worden. De douches zijn anders ijskoud.

Maandag 7 maart 2005
Caroline weegt 1940 gram en Alexandra weegt 1895 gram.
Met ingang van vandaag krijgen ze alletwee acht maal 40 ml voeding.
De meisjes zijn tevreden en liggen rustig in hun cradle.

Dinsdag 8 maart 2005

Vanmorgen belt de huisarts op om te vragen hoe het met moeder en kinderen is. Even bijpraten.

Om te oefenen zijn vandaag de deksels van de cradles afgehaald. De meisjes liggen dus in de gewone kamertemperatuur. Nou ja, de temperatuur op de afdeling neonatologie ligt wel wat hoger dan in de gemiddelde woonkamer.

Caroline weegt 2005 gram en Alexandra weegt 1930 gram.
Ze groeien zo hard, dat Petra zich afvraagt of het wel goed gaat. Als indicatie voor een goede groei was 150 tot 200 gram per week gegeven. De dames groeien echter meer dan 200 gram!! Als kool! Dat is een puntje dat de artsen morgen nader zullen bekijken.

s Avonds krijgen we te horen dat ze uit hun kleding aan het groeien zijn. De kleine hemdjes (maat 40) passen ze echt niet meer. En de maatjes 44 van Prenatal zijn ook aan de kleine kant. Nu is het wel zo dat de Prenatalmaatjes klein vallen: de maatjes 44 van H&M passen nog prima.

Het is weer buideltijd: Johan neemt Caroline, en Petra Alexandra.
Alexandra mag ook lekker snuffelen en sabbelen bij Petra. Maar ze is zo slaperig, dat ze de avondvoeding per sonde krijgt.

Woensdag 9 maart 2005
Oma Emmy komt s morgens langs en heeft een verrassing mee gebracht. Een aantal slobpakjes in maat 50! En dat zonder we verteld hebben dat ze uit hun kleding groeien.
Petra en oma Emmy gaan naar het ziekenhuis. Er is een voorwas gepland. Of te wel: Petra krijgt les in het badderen van de meisjes. En het slachtoffer is: Caroline. Gelukkig is Caroline het daar wel mee eens en vindt het heerlijk in het water. Op een gegeven moment trekt ze haar armen en beentjes helemaal in de foetus houding.
Natuurlijk is het water uitkomen het minst leuke onderdeel: daar piept ze wat bij.

Bij het badderen zijn ook de LUMC plakkers verwijderd. Ze zijn nu in haar couveuseboekje geplakt.

Caroline en Alexandra hebben vandaag ook een verrassing: ze hebben weer een nieuw bed. Ze hielden zich zo goed warm, dat ze uit de cradle zijn en in een open wiegje. Wel ligt er bij ieder nog een kruik op de deken, maar ze zien er heel tevreden uit.

Wel heeft Caroline nog wat last met het goed ademhalen. Het zuurstofsaturatiegehalte van haar bloed zakt soms erg diep weg. Hiertegen krijgen ze alletwee coffeine. Het vermoeden is dat de coffeine spiegel van Caroline wat aan de lage kant is. Deze moet eerst nog even getest worden. Morgen is meer bekend.

Thuis is het wat hectisch: de thuiszorg komt langs en een reparateur voor de ketel. Helaas moet het goede onderdeel besteld worden, dus het wordt nog even 'resetten' of ijskoud douchen.

s Middags gaan Johan en Petra naar het ziekenhuis voor het wekelijkse gesprek met de zaalarts. De dames doen het - naar omstandigheden - goed. Omdat ze wat groter zijn hoeven ze niet meer zo heel erg in het donker gehouden worden. Dat kan ook niet meer, nu ze in een wiegje liggen.
De -snelle- groei wordt nog even besproken: ze houden geen vocht vast en de artsen hebben er over gesproken. Op het moment kan het geen kwaad en de voeding wordt op het huidige niveau gehandhaafd.

Johan gaat s avonds naar de meisjes en buideld met twee babies tegelijk.

Donderdag 10 maart 2005
Petra wast de nieuwe kleding van de meisjes, zodat die s avonds mee kunnen.
Met de ketel heeft ze het helemaal gehad: hij slaat weer een aantal keer tijdens het douchen af.

s Avonds gaan we naar de meisjes. Caroline weegt 2130 gram, Alexandra 2075 gram.
Alexandra krijgt nu 8 keer 45 ml voeding. Caroline blijft nog even om 40 ml.
Na het verzorgen is het tijd om te voeden. Caroline mag bij Petra weer even op zoek naar de borst. Ze is erg enthousiast en weet van geen ophouden. Zelfs als ze na een tijdje met haar gezicht bij Petra s schouder ligt, zoekt ze nog verder.
Omdat ze zo vreselijk graag wil sabbelen, vraagt Petra of Caroline haar voeding per flesje mag krijgen. Dat mag. Caroline is niet meer te houden: in een mum van tijd drinkt ze 24 ml van de 40 op!! En dat zonder zich te verslikken. De rest krijgt ze via de sonde, want ze is helemaal uitgeput.
Het drinken van premature kinderen is anders dan normale babies: de coordinatie tussen zuigen, slikken en ademhalen is nog niet goed ontwikkeld, zodat ze eigenlijk continue zuigen en vergeten te slikken of te ademhalen. Je moet dus extra opletten. Caroline doet het echter prima (en Petra trekt af en toe de speen terug uit haar mond).

De coffeine spiegel was inderdaad aan de lage kant. De dosis gaat wat omhoog, en sindsdien zakt ze niet meer zo weg.

s Avonds krijgen ze de zachte berenpakjes van oma Emmy aan. Ze zijn nog wat aan de grote kant, maar staan ze leuk.

Vrijdag 11 maart 2005
Vanmorgen is het baddertijd met Alexandra. Zewordt door Petra gewogen en ze mag lekker in het water zakken. Ze ligt heerlijk te dobberen in het water en begint pas te jammeren als ze uit het water moet. Daarna is ze erg moe en krijgt via de sonde haar voeding. Ze ligt helemaal voor pampus.
Caroline mag vandaag lekker doorslapen.

De meisjes zijn (alweer) in gewicht toegenomen: Caroline weegt 2130 gram. Alexandra weegt 2075 gram.

Ondanks dat ze liggen te slapen hebben ze een hele reeks bezoekers: de fysiotherapeute komt even langs. Ze kijkt hoe Caroline zich beweegt. En dat doet Caroline prachtig: ze zwaait met haar armen, trekt haar beentjes op, grijpt met haar handjes en draait haar handjes onafhankelijk van haar armen. Volgende week hebben we een uitgebreidere afspraak, maar voor een eerste bezoekje is het allemaal goed.
De logopediste komt zich voorstellen. Ook zij komt volgende week langs.

En we hebben een gesprek met de neonatoloog van het Spaarne Ziekenhuis, dr. Winter. Ook hij is tevreden over Caroline en Alexandra. De hersenecho s van vorige week waren in orde. Het wolkige aspect dat op vorige echo s nog aanwezig was is inmiddels weggetrokken. Dit is volkomen normaal bij prematuurgeboren babies. Er is dan vaak wat extra vocht in de hersenen aanwezig, dat na verloop van tijd wegtrekt.

Voor iedereen die het vraagt: de dames zullen de komende tijd nog niet naar huis komen. Ze blijven in ieder geval nog een week aan de monitor (en daarna zien we wel) en ze krijgen hun voeding nog steeds via de sonde.
s Avonds geeft Petra Alexandra haar flesje: de hele fles (45 cc) gaat schoon op! In eerste instantie moest Alexandra nog even wennen, en ging het niet vlot. Maar na een tip van een verpleger (leg aan iedere kant van haar mond een vinger) ging het schoon op.
Johan geeft Caroline een flesje. Caroline is wat vermoeider: na 22 cc gaat er niets meer naar binnen. De rest krijgt ze per sonde.

Zaterdag 12 maart 2005
De dames groeien als kool: Caroline weegt 2180 gram en drinkt s avonds 18 cc uit een flesje, dat door Johan word vastgehouden.
Alexandra weegt 2090 gram en drinkt haar hele flesje schoon op (tot verbazing van een verpleegster, die komt kijken of zij ook nog een gedeelte via de sonde moet krijgen).
Het drinken is nog erg vermoeiend: na een voeding ademt Caroline erg oppervlakkig, zodat het zuurstof gehalte in haar bloed daalt. En dan gaat er - weer - een alarm af. Sinds vrijdag de dosering coffeine verhoogd is, gebeurd dit wel steeds minder. Ze heeft dat extra steuntje gewoon nog nodig. (dit is een normale procedure bij vroeggeborenen).

Caroline is vanmorgen door Petra in het bad gedaan. Natuurlijk was Johan aanwezig om het geheel op de foto te zetten. Caroline ziet er uit alsof ze het maar een vreemd gedoe vind.
Na het badderen wacht ze ongeduldig op haar eten. Op het moment dat ze haar speen in de mond krijgt, duwt ze die er weer even hard uit. Wanneer Petra een pink in haar mond stopt, kijkt Caroline intens teleurgesteld. Haar houding zegt: dat is niet wat ik verwachtte. Ze zuigt er echter goed aan, en even later krijgt ze haar voeding via de sonde, omdat ze na een bad te moe is om zelf te drinken.

Caroline is erg gehecht aan haar speen uit het LUMC. Daar waren er vier van: een bij ieder in de wieg, en 2 in de was. Helaas is er een kwijtgeraakt. Dit model is niet in de gewone handel te krijgen, dus moeten we opzoek naar andere.
In de diverse cadeau dozen zaten wat spenen. De difrax dental speen voor -2 tot 2 maanden is door Caroline afgekeurd: ze spuugt deze steeds uit.
De MAM speen voor pasgeborenen is iets beter, maar erg breed. We zoeken verder naar een smaller model speen.

Petra rijdt vandaag zelf naar het ziekenhuis. Officieel mag je na een keizersnee zo n 6 weken niet autorijden, maar ze wil het nu toch eens proberen. Het is lekker weer eens zelf achter het stuur te zitten.

Zondag 13 maart 2005
Johan en Petra gaan met oma Emmy s middags naar Caroline en Alexandra.
Johan geeft Alexandra haar flesje en Petra geeft Caroline haar flesje.
De meisjes zijn erg wakker, en vinden het heerlijk dat er tegen ze aangepraat word. Ze drinken allebei hun flesjes helemaal leeg.
Later op de dag krijgt Caroline nog een keertje een fles aangeboden: ze drinkt daar maar 10 cc van.

Johan en Petra trekken nog even profijt van het verblijf van de meisjes in het ziekenhuis. Ze gaan uiteten. Bij Ma Browns, waar hun huwelijksdiner plaatsvond. Per slot van rekening is hun derde trouwdag een beetje in het water gevallen. (Wat heet: geen van beiden had er tijd voor). Petra geniet erg van een (rode)sirloinsteak (eindelijk weer) en een (schimmel)kaasplateau.

Het autorijden van zaterdag was misschien toch nog niet zo n goed idee. Vandaag voelt binnen alles erg beurs, uitgerekt en in het algemeen niet lekker. Mmm, misschien hadden ze toch gelijk met die zes weken.... Bah.

Maandag 14 maart 2005 - 5 weken oud!
Johan zet Petra vanmorgen af bij het ziekenhuis. Het is tijd om Alexandra in het bad te stoppen. Verder word ze vanmorgen gewogen door Petra, en mag Petra assisteren bij het meten van het kind.
Alexandra weegt vandaag 2200 gram (2225 met schone luier), is ongeveer 44 cm lang en heeft een schedelomtrek van 31,9 cm. De vorige schedelomtrek was nog 29,5 cm.
Caroline weegt vandaag 2070 gram.

Alexandra vindt het badderen maar zo-zo. Waarschijnlijk was ze liever in haar bedje gebleven. Ze is erg bewegelijk in het bad. Het liefste heeft ze een nat washandje op haar buik liggen (dat bedekt zo ongeveer haar hele romp). Wanneer dat weggehaald wordt (en er wat water over haar romp word gegoten) zet ze het op een brullen. Duidelijk een geval van niet herhalen!!. Het uit het bad tillen is echter, net als bij Caroline, een drama.
Alletwee huilen ze dan tot ze een doek over zich hebben. Gelukkig zorgt Petra ervoor dat er een verwarmde doek voor ze klaar ligt, zodat dat maar even duurt.

Alexandra doet het erg goed. De artsen hebben besloten de coffeine bij haar stop te zetten. Als dat goed gaat, mag ze misschien over een paar dagen van de monitor af.
Caroline heeft nog wat te veel inzinkingen en blijft haar (verhoogde) dosis coffeine houden. Wel heeft ze s morgens vroeg een heel flesje leeggedronken. Ze kan erg goed zuigen.

Dinsdag 15 maart 2005
Vandaag zou een rustig dagje moeten worden. Dat lukt niet helemaal.
Petra schrikt vanmorgen: er komt op een plek wondvocht en pus uit het litteken van de keizersnee. Dat is niet zoals het hoort. Dus het ziekenhuis gebeld.
s Middags mag ze naar de poli Gynaecologie komen. De spreekuurarts is een van de artsen die zaterdagavond 5 februari het transport naar Leiden hebben geregeld. Even bijpraten dus.
Het wondje blijkt oppervlakkig te zijn. Goed schoonhouden dus, dan lost het zich van zelf op.

Daarna loopt ze met oma Emmy nog even naar de meisjes. Het is bezoekuur, dus mag oma mee naar binnen. Ze zijn weer gegroeid.

S Avonds zijn de meisjes alweer aan de beurt. Ze hebben lekker geslapen en hebben honger!
Caroline weegt vandaag 2325 gram en heeft 135 ml gedronken.
Alexandra weegt vandaag 2245 gram en heeft 190 ml gedronken.

Woensdag 16 maart 2005 (vandaag 35 weken)
Het was wasdag vandaag, en terwijl Petra de was staat te verdelen bij dames complimenteert een van de verpleegsters de garderobe van de dames. Ze hebben erg leuke (goed te combineren) kleertjes, en zo veel!!
Ze hebben de grootste kledingkeuze van de afdeling, maar dat is ook niet zo moeilijk: ze hebben weken voorsprong op de rest van de afdeling. Inmiddels zijn ze echte oudgedienden geworden.

Petra en Jubbe (een verpleger) hebben vandaag voetafdrukjes gemaakt van Caroline en Alexandra. Eigenlijk heel simpel: men neme een babyvoet, drukt deze op een stempelkussen, drukt de beinkte babyvoet op een kaartje en klaar. (na gebruik babyvoet met alcohol schoonmaken). Alleen: aan babyvoet zit ook een baby, en dat bemoeilijkt het proces ietwat. Caroline werkte keurig mee, maar Alexandra lag dwars. De mooiste afdruk van haar voet was niet op het kaartje, maar op haar onderlaken nadat ze haar voet met kracht liet neerkomen.

Verder was het een vreemde dag: de geplande afspraken met de kinderarts en de fysiotherapeut kwamen te vervallen in verband met hun ziekte. De logopediste kwam wel langs. Onder haar toezicht dronk Caroline binnen tien minuten haar flesje helemaal leeg (net als anders). Ze had geen enkele opmerking of punt van verbetering. Een tien met een griffel voor moeder en kind(eren). De coordinatie tussen ademen, zuigen, en slikken is erg goed voor de leeftijd van de meisjes. Johan en Petra mogen nu eigen flesjes mee brengen voor de meisjes. Alleen, welke??
De logopediste vertelde dat Aventspenen door een heleboel prematuren niet goed gebruikt worden. Sterker nog, prematuten kunnen het eerste half jaar maar moeilijk drinken uit de Aventflesjes vanwege de vorm van de speen.
Wat bij gewone babys een voordeel is, is in dit geval een nadeel.
De Difraxspenen leveren minder problemen op. Dus kiezen we voor de Difrax Optifles.
Voor de flesjes geld een zelfde systeem als de spenen: twee per kind. Een in gebruik, een in de was, en een keer per dag wisselen.

De spenen zijn nog steeds een ellende. De dames willen gewoon hun LUMC speen, en anders niet. Er zit niets anders op: Johan rijdt even naar Leiden op en neer en haalt op de afdeling Neonatologie een aantal spenen erbij. Gelukkig zijn ze daar bereid een paar spenen te verkopen aan oudpatienten. Anders hadden we moeten overstappen op plan B: een drinkspeen opvullen en een slabbetje of washand er aan om vast te houden.
Dit is wel zo makkelijk. We hebben nu weer zes spenen. (vier voor de wissel en twee reserve).

Caroline weegt vandaag 2330 gram en heeft 180 ml gedronken.
Alexandra weegt vandaag 2270 gram en heeft 180 ml gedronken.

Donderdag 17 maart 2005
De dames hebben vandaag weer meer keuze in hun kleding gekregen: mooie zachte velourspakjes maat 46 van tante Jose, oom Hans en neefjes Reinier en Wouter. Helaas zijn ze er niet echt van onder de indruk. Ze kunnen nog niet veel waardering opbrengen voor kleding, behalve om ze warm te houden. Hun ouders daarintegen wel.

Petra mag vandaag weer naar de gynaecoloog voor nacontrole. Haar dossier word gesloten.
Slotzin van de gynaecoloog:  we zien u weer als wij nodig zijn.
Hmm, dubbelzinnig, dan kan dus ook in geval van problemen zijn.
Wel een goede slotzin.

Caroline weegt vandaag 2420 gram en heeft 195 ml gedronken.
Alexandra weegt vandaag 2310 gram en heeft 225 ml gedronken.

Vrijdag 18 maart 2005
Vanmorgen mochten de dames weer eens op excursie: op naar de afdeling echografie voor een echo van de hersenen. Ze worden erg moe van dergelijke excusies. Even goed zijn ze redelijk stabiel en klaar voor een volgende stap:
Caroline krijgt geen coffeine meer. Dat kreeg ze om haar systeem te prikkelen goed adem te halen. Maar nu ze 35 weken zijn, horen ze dat zelfstandig te kunnen.
Alexandra doet het goed zonder coffeine (ze loopt iets voor op haar zus). Ze heeft de laatste 48 uur alleen na een maaltijd een dipje gehad en dat houd in: ze gaat van de monitor af!
Dat is een hele grote stap waar Johan en Petra erg blij mee zijn.
Ten minste, nadat ze van de schok bekomen waren. Petra kwam de zaal op en zag dat de monitor uitstond. Zonder voorbereiding en in de veronderstelling dat Alexandra door de dipjes nog niet ontkoppeld mocht worden, was dat een aardige schok.

Tegelijk is Alexandra ook naar zeven voedingen per dag gegaan: ze krijgt nu zeven keer 50 ml.
Caroline weegt vandaag 2445 gram en heeft 135 ml gedronken.
Alexandra weegt vandaag 2325 gram en heeft 170 ml gedronken.

De logopediste is vandaag nog een keertje langsgekomen en heeft een van de dames een flesje gegeven. Ze is nog steeds heel tevreden over ze.

Zaterdag 19 maart 2005
Johan krijgt vandaag een badcursus: Alexandra mag lekker zwemmen in de (voor haar) hele grote aanrecht in het verzorgingseiland. Hoewel wat onwennig, zijn Johan en Alexandra erg enthousiast als Alexandra eenmaal in het water ligt. Alexandra ligt heerlijk ontspannen en zedig met een washandje op haar romp. (zie foto s van vandaag).
Op een gegeven moment begint ze wat te mieren en jawel: ze poept heerlijk ontspannen in het badwater. Dat is het einde van het bad. Maar het was wel een succes.

Caroline weegt 2490 gram en heeft vandaag 205 ml gedronken. Zij krijgt acht keer 45 ml te drinken.
Alexandra weegt 2410 gram en heeft vandaag 245 ml gedronken. Zij krijgt 7 keer 50 ml te drinken

Zondag 20 maart 2005
Na Johans oefening van gisteren, is vandaag Caroline aan de beurt om heerlijk gebadderd te worden. Zij gedraagt zich netter. Vandaag geen poep in het badwater. Wel huilt ze meer als ze uit het warme bad in de relatieve kou komt. Gelukkig is er altijd een voorverwarmde hydrofieldoek bij de hand.
Na het badderen krijgen ze alletwee weer een flesje. Caroline is moe van haar bad maar drinkt haar flesje wel bijna helemaal leeg. Alexandra krijgt de fles ook niet helemaal op.

Caroline weegt 2545 gram en heeft vandaag 218 ml gedronken.

Alexandra weegt 2410 gram (hetzelfde als gisteren) en heeft vandaag 257 ml gedronken.
Alexandra krijgt vandaag 7 keer 55 ml te drinken

Maandag 21 maart 2005 (zes weken na hun geboorte)
s Middags is er - eindelijk weer - een gesprek met de behandelend arts van Caroline en Alexandra. Hij is erg tevreden: ze groeien goed. (Erg hard, maar het is wel verantwoord). Alexandra is nu een paar dagen van de monitor af en er is geen reden om haar weer aan te koppelen. Caroline ligt nog aan de monitor maar dipt alleen rond maaltijden: als ze moe is dus. Als ze zo doorgaat mag ze morgen van de monitor af.
Daarna is de volgende stap de wiegenkamer: daar is het rustiger en dat is beter voor de meisjes. En wij vonden het hier - vergeleken met het LUMC - al zo rustig.
Aan de voeding word nog steeds fortifier toegevoegd. In het ziekenhuis blijft dat zo. Op het moment dat ze naar huis gaan, hoeft dat niet meer.
Wanneer (maar zo ver zijn ze nog niet) ze al hun voedingen zelfstandig drinken en goed groeien mogen ze naar huis. Een paar dagen voordat ze naar huis zouden mogen stoppen ze met de fortifier. Als ze dan goed blijven groeien, mogen ze naar huis.
Vrijdag zijn er weer echo's van de hersenen gemaakt. Ook die zien er weer goed uit. Periodiek zullen ze echter worden herhaald.

Op de afdeling is paasversiering aangebracht. Op het raam tussen Caroline en Alexandra zit een paashaas met eieren en boven het aankleedkussen hangen eieren. Een aangename afwisseling. Wanneer is het eigenlijk Pasen? - Johan en Petra zijn de dagen soms helemaal kwijt.

Aan het eind van de middag komt weer een arts langs. Dit keer is het de oogarts. Bij alle kinderen die voor 32 weken zijn geboren komt een oogarts langs (net als een fysiotherapeut en een logopedist: de dames hebben een hele medische staf!).
Een uur voor zijn komst moest begonnen worden met druppelen: twee verschillende middeltjes. Herhalen na 1 minuut, tien minuten en 20 minuten. Het druppelen was vervelend voor de dames. Begrijpelijk: ze lagen nog lekker te slapen en dan moeten ze wakker worden voor oogdruppels! En voor die druppels worden je ogen opengemaakt!
Op zich viel het huilen nog mee. Maar toen de oogarts kwam, weigerden ze alle medewerking. Gelukkig kreeg hij hun oogjes genoeg open om te kunnen constaren dat er geen vreemde verschijnselen waren opgetreden. Controles zullen nog plaatsvinden (ongeveer) 8 en 12 weken na de geboorte.

Caroline weegt vandaag 2590 gram en krijgt 7 keer per dag 60 ml.
Alexandra weegt 2440 gram en krijgt 7 keer per dag 55 ml.

Dinsdag 22 maart 2005
Na de oogcontrole van maandag gaat Petra vandaag naar de Polioogheelkunde (afdeling D) om de vervolgafspraken te maken. De volgende afspraak is 5 april.

Alexandra is vandaag met hulp van Petra gemeten: ze is nu 46 cm lang en heeft een schedelomvang van 32,5 cm.

Caroline weegt vandaag 2600 gram en heeft vandaag 300 ml gedronken.
Alexandra weegt 2490 gram en heeft vandaag 250 ml gedronken.
Ze krijgen alletwee 60 ml per voeding.

Woensdag 23 maart 2005
Caroline is vandaag gemeten: ze is nu 45 cm lang en heeft een schedelomvang van 33 cm.
De lengtemaat is niet helemaal betrouwbaar: als ze haar benen een beetje intrekt, is ze korter. Laten we het er maar op houden dag allebei de dames ongeveer 46 cm zijn.

s Middags hebben de dames een afspraak met kinderfysiotherapeute Marieke.
om de beurt mogen ze op het aankleedkussen laten zien hoe ze hun handjes en andere ledematen bewegen en hoe ze reageren. Dat doen ze keurig. Ze overstrekken niet te ver en zoeken (wanneer de lamp boven hun ogen ten minste uitgaat) naar Petra. Ze horen haar stem en draaien tot ze in haar richting kijken.
Om een voorkeurshouding te voorkomen adviseert Marieke het aankleedkussen eens een kwart slag te draaien of ze met hun hoofd de andere kant op te draaien.
Verder laat ze Caroline even op haar buik liggen. Caroline tilt zelf haar hoofd van de grond op. Om dit te trainen mag dat af en toe gedaan worden. Maar alleen als ze met haar rug tilt, en niet wanneer ze door haar rug zakt: ze is dan te moe geworden.
De meisjes zijn echte krachtpatsertjes. Als beloning (en omdat het 15:00 uur is) krijgen ze alletwee een flesje.
 
Caroline weegt vandaag 2650 gram en heeft vandaag 320 ml gedronken.
Alexandra weegt 2560 gram en heeft vandaag 180 ml gedronken.

Donderdag 24 maart 2005
Verpleger Jubbe heeft maar weer eens bandjes aan hun voeten gedaan. Ze lijken zoveel op elkaar dat niemand ze echt goed uit elkaar kan houden. Regelmatig worden Johan en Petra gevraagd of er kenmerken zijn om ze te onderscheiden. Het antwoord is iedere keer: in geval van nood het litteken van Caroline.
Beiden zijn vandaag geprikt voor een bloedtestje (standaard). Ook de bloeddienst informeerde bij de verpleging of ze wel zeker wisten welk kind Caroline en welk kind Alexandra was.

Caroline weegt vandaag 2685 gram en heeft vandaag 320 ml gedronken.
Alexandra weegt 2580 gram en heeft vandaag 315 ml gedronken.

Vrijdag 25 maart 2005 (Goede Vrijdag)
Goede Vrijdag is een hele goede dag: eindelijk is het zover, de meisjes gaan verhuizen!!!
Nog niet naar huis, maar wel naar de wiegenkamer.
In de wiegenkamer is het wat koeler, lichter en stiller en er staan geen monitoren of andere apparatuur. Er wordt hard gewerkt aan het instellen van een dag/nacht ritme. Kortom: een grote stap in de goede richting.

Johan en Petra nemen ieder een wiegje en rijden dat naar hun nieuwe plekjes. Naast elkaar. Het kastje tussen hun bedjes halen we weg, zodat ze echt direct naast elkaar liggen. Caroline en Alexandra zijn er niet van onder de indruk, maar Johan en Petra zijn er erg blij mee.

Caroline weegt vandaag 2710 gram en heeft vandaag 190 ml gedronken.
Alexandra weegt 2655 gram en heeft vandaag 230 ml gedronken.

Zaterdag 26 maart 2005
s Morgens gaan Johan en Petra de stad in om polsbandjes voor de meisjes te kopen. Zo jong, en dan al hun eerste sieraden. Toch hebben Johan en Petra het idee dat het wel eens hard nodig kon zijn.
Alle bandjes zijn nog erg groot. Ze krijgen ze om als ze thuis komen. Handig voor iedereen die twijfelt welk meisje hij/zij voor zich heeft. Want ze lijken echt sprekend op elkaar. Geen moedervlekken of andere onderscheidende kenmerken.
Qua gedrag reageren ze vaak wel iets verschillend, en als ze wakker zijn kun je ze wat dat betreft uit elkaar houden. Slapend heb je daar weinig aan.

Caroline weegt vandaag 2735 gram en heeft vandaag 215 ml gedronken.
Alexandra weegt 2670 gram en heeft vandaag 215 ml gedronken.

Zondag 27 maart 2005 (1e paasdag)
Caroline weegt vandaag 2750 gram en heeft vandaag 345 ml gedronken.
Alexandra weegt 2705 gram en heeft vandaag 265 ml gedronken.

Het is tijd voor het badje van Alexandra: Petra gaat naar haar bedje en maakt haar wakker. Gezellig keuvelend zijn ze bezig op het aankleedkussen. En dan: verrassing...
Alexandra heeft toch geen litteken!! Dit is het verkeerde kind !

Verpleegkundige Marga wordt ingeseind: de meisjes zijn verwisseld (zijn het dan toch wisselkinderen?). Zij vertelt dat Caroline en Alexandra bij de voeding van 15:00 uur, net voor haar dienst begon, tegelijk een voeding hebben gehad. We concluderen dat ze toen in de verkeerde bedjes zijn teruggelegd.
Voor wie roept: zijn ze dan niet gemerkt? Is het antwoord: ja, afgelopen week hadden ze weer naambandjes omgekregen na ze een tijd niet gedragen te hebben. Maar die zitten om hun beentjes en zijn dus niet direct zichtbaar.

Omdat de dames gelijk behandeld worden was er in dit geval niets aan de hand, maar als de een extra medicijnen had gehad, hadden we feller gereageerd. Deze episode word sowieso door het personeel in de werkbespreking meegenomen.

Uiteindelijk had Petra dus een uitgeklede Caroline (die nog relatief schoon was). Er zit maar een ding op: de dames mogen ieder, direct na elkaar, in het bad.

Een nieuwe ouder op de zaal, die niet wist dat er een tweeling lag, dacht even dat er twee vreemde kinderen verwisseld waren. Hij was erg gerustgesteld toen hij hoorde dat het over een tweeling ging....

Maandag 28 maart 2005 (2e paasdag / zeven weken)
Een heerlijk rustige dag. De kinderkamer vordert gestaag.
De meisjes zijn vandaag niet meer verwisseld. De verpleegkundigen zijn er nu erg alert op.... (iedereen is op de hoogte van de 1e paasdag actie.)

Aan Alexandra s bedje hangt nu een muziekje, zodat ze daaraan kunnen wennen.

Caroline weegt vandaag 2800 gram en heeft vandaag 420 ml gedronken.
Alexandra weegt 2745 gram en heeft vandaag 350 ml gedronken.

Dinsdag 29 maart 2005
Voor de voeding van 12:00 uur doet Petra Alexandra in het bad terwijl kinderfysiotherapeute Marieke toekijkt. Alexandra werkt keurig mee. Al haar ledematen zijn slap en gespannen op de juiste momenten. Ze geniet erg van haar badje.
Het voordeel van een dergelijk consult is dat je praktische tips krijgt, zoals een andere greep om kinderen in het bad steviger vast te houden. Nu is dat nog niet echt nodig, omdat de dames lekker rustig liggen te genieten, maar als ze meer gaan spartelen is het absoluut handig om ze steviger vast te kunnen houden. Johan heeft er minder last van, maar zijn handen zijn dan ook een stuk groter dan die van Petra.

Na de fysiotherapie geeft Petra zowel Alexandra als Caroline een flesje. Alexandra is erg moe van het badderen, maar drinkt na wat aanmoediging wel haar hele flesje leeg. Caroline vind dat het allemaal veel te lang duurt, en begint te piepen in haar wieg. Tja, daar zit je dan.... er zit niets anders op: Caroline moet wachten tot Alexandra klaar is. Gelukkig blijft het bij piepen en gaat ze niet brullen.
Na het wisselen van de kinderen gaat het flesje er bij Caroline zeer snel in. Maar nu ligt Alexandra weer te piepen!! Verpleger Jubbe komt even kijken of er een boertje dwars zit. Dat is niet het geval, maar ze heeft wel een stinkluier. (alweer! Ze was voor haar flesje net verschoond) Alexandra heeft geluk: in plaats te moeten wachten tot Petra met Caroline klaar is, wordt ze door Jubbe verschoond.

Daarna komt lactatiekundige Bea nog even langs om te vragen hoe het met de borstvoeding gaat en verpleegkundige Valentina om de voortgang te bespreken en een artsen afspraak te maken. Hoezo rustig bij de meisjes zijn?? S Avonds is het een stuk rustiger...

Caroline weegt vandaag 2770 gram en heeft vandaag 440 ml gedronken.
Alexandra weegt 2775 gram en heeft vandaag 380 ml gedronken.

Alexandra is zwaarder dan Caroline !!!
Caroline is 30 gram afgevallen. Dat hoeft niets ergs te zijn: het verschil tussen een volle en een lege luier of blaas/darmen bijvoorbeeld. Maar iedereen is er wel alert op. Caroline krijgt vanaf 12:00 uur 5 ml per voeding extra. Petra vindt haar er een beetje bleker uitzien dan anders.

Woensdag 30 maart 2005
Caroline weegt vandaag 2795 gram en heeft vandaag 455 ml gedronken.
Alexandra weegt 2780 gram en heeft vandaag 425 ml gedronken.

Alexandra doet het allemaal heel goed. Haar sonde mag er uit!! Vreemd dat dat nu zo maar mag, terwijl ze anders de sonde er zelf uittrekt.
Er is zelfs nog meer schokkend goed nieuws: ze krijgen nu ieder 7 voedingen van 65 ml. Als ze de komende drie dagen minimaal 420 ml per dag zelf drinken, en groeien, mogen ze naar huis!!!

Eindelijk. Johan en Petra kunnen het eigenlijk niet bevatten. Eerst zien en dan geloven....
Nu komt het er op aan om de laatste dingen in huis te halen en de kinderkamer echt helemaal af te maken. En, nog belangrijker, wat vertrouwen in jezelf te krijgen dat je het zelf kan.
Alle beginnende ouders zijn onzeker, maar na bijna acht weken ziekenhuis, slaat de twijfel (drie)dubbel zo hard toe. Ze zijn nog zo klein en kwetsbaar en er kan zo veel mis gaan. We hebben teveel dingen die mis kunnen gaan gezien, en dat is nu een nadeel.

Donderdag 31 maart 2005
Caroline weegt vandaag 2815 gram en heeft vandaag 455 ml gedronken.
Alexandra weegt 2810 gram en heeft vandaag 455 ml gedronken.

Dat gaat dus heel goed. S Middags een gesprek met de neonatoloog: hij ziet het helemaal zitten. De dames groeien en drinken goed, dus mogen ze ZATERDAG AL naar huis!
Zaterdag!!! Dat is overmorgen. Positief nieuws, maar de zenuwen slaan nu echt toe.
Een hele waslijst van vragen word op de arts afgevuurd: over ritmes (afwachten), wandelen (het is nu mooi weer: dus een halfuurtje in de kinderwagen mag), wipstoeltjes (nee, nog niet), voedingen (een heel schema - met nachtvoedingen), wegen (pas weer op de poli) en bezoek (met mate, geen snotterende mensen en weinig vasthoud-privileges voor bezoekers).
De meeste premature kinderen reageren niet altijd even goed om de overgang naar huis, en we moeten rekenen op een aantal dagen onhandelbaren en huilende kinderen. Slik.

Tot het eerste polibezoek moeten de zeven voedingen worden gehandhaafd. Daarna misschien terugbrengen naar zes voedingen per dag.

Voor het opwarmen van de moedermelk kan het beste een flessenwarmer gebruikt worden: in de magnetron loopt de temperatuur te hoog op, en dan zijn alle extra stoffen vernietigd. Alleen in noodgevallen dus opwarmen in de magnetron, op de laagste stand voor vijf seconden.
Dus op jacht naar een flessenwarmer, en de dubbele maxitaxi moet ook nog worden opgehaald, en panelen opgehangen in de babykamer, luiers (maat 1 - newborn) gekocht, etcetera.
 


Februari Baby beginpagina April