The Keys


Automatische diashow van de foto's op deze pagina


Architectuur
Key West / Duval Street
Dolphin Research Center - Training
Dolphin Research Center - Meet the Pod

Onderweg naar Key West
De US 1 loopt vanaf Miami via Homestead over de andere Keys. Onderweg kom je over een hele hoeveelheid eilanden en eilandjes. Een wel hele leuke naam is: Little Duck Key.
Langs de route staan afstandsbordjes, aangeduid als MM (Mile Marker). De telling loopt van Key West MM 1 tot Florida City MM 126. MM wordt ook als adres gebruikt, met aanvulling als OS (Oceanside) of BS (Bayside).

Key Largo
Op 45 km. vanaf Miami is Key Largo is het eerste en grootste eiland en het beginpunt van de Keys. Net als op andere Key eilanden kunnen vistochten op zee, duik en snorkeltochten gemaakt worden. John Pennekamp Coral Reef State Park, MM 102, 5 OS. Een park met 2 stranden, picknickterrein, maar ook bekend om het mangrove moeras. Er kunnen kanos’ en zeilboten gehuurd worden. Het gebied is bekend bij duikers en snorkelaars. Er worden tochten met “glazen-bodem” boten gemaakt. Zie www.pennekamppark.com

Islamorada:
Islamorada is ook bijzonder populair voor vistochten op zee. Windley Key Fossil Reef State Park, MM 85.5 BS heeft trails naar versteend rif (petrified reef) met koraal en varens. Er worden rondleidingen geven, maar er kan met behulp van een brochure rondgelopen worden. Bekend is Theater of the Sea, MM 84,5 OS. Haaien worden gevoerd, er zijn zeeleeuwen en dolfijnenshows, er zwemmen roggen. Er kan met dolfijnen gezwommen worden of trainingen bijgewoond.
www.theaterofthesea.com

Long Key
Long Key State Recr. Area ligt aan de oceaankant. Er is een boardwalk door het mangrove moesras waar veel vogels zijn. Er is een picknick-terrein. Het strand heeft nauwelijks zand, maar door de grasvelden onder water is het mooi snorkelen.

Grassy Key
In Grassy Key staat het Dolphin Research Center MM 59 BS. Dit is een instituut dat vooral veel voorlichting en informatie geeft over o.a. dolfijnen, manatees en zeehonden. Hoe worden dolfijnen en zeehonden getraind, hoe is de opvang van een manatee. Het is een non profit organisatie, maar het zwemmen met dolfijnen blijft een dure aangelegenheid.
www.dolphins.org

Marathon Marathon behoort tot de Middle Keys. Het is een redelijk druk stadje met sportvissers, jachthavens en een kleine golfbaan.

7 Mile Bridge
De 7 Mile Bridge overspant de baai en de oceaan over 6.79 mile en is in feite 2 bruggen naast elkaar. Helaas is bij de laatste renovatie een vangrail aangebracht, zodat je weinig ziet van het prachtig blauwe zeewater.

Bahia Honda
Op Bahia Honda staat het Bahia Honda State Park, MM 37 OS. Waarschijnlijk het mooiste State en Beachpark op deze route. Silver Palm Trail gaat door een tropisch woud. Er is een prachtig zandstrand. Een trail voert de heuvel op met uitzicht op de oceaan en de baai. Een deel van de oude spoorlijn is hier nog zichtbaar. Er zijn campings en er zijn cabins te huur.
www.bahiahondapark.com

Big Pine Key
Op Big Pine Key, MM 32 staat het National Key Deer Refuge. Het kleine hertensoort dat hier leeft wordt nog al eens aangereden of gewond geraakt. Voor opvang en verzorging wordt hier gezorgd. In de stille uren kunt U in de struiken langs de weg deze herten zien grazen.
Een paar mijl verder komt US 1 Key West in.

Key West
Key West is het zuidelijkste plekje van de (continentale) U.S.A. Deze specificatie is echt nodig, omdat Hawaii, dat in de negentiende eeuw door de Verenige Staten werd geannexeerd, toch een heel stuk zuidelijker ligt. Het kleine eiland ( 2 x 4 mijl) is de laatste in een rij van eilandjes die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Key West ligt 250 kilometer ten zuiden van Miami, Florida en 145 kilometer ten noorden van Cuba. Het heeft een subtropisch klimaat met in de maanden juli t/m oktober de grootste regenkans. De sfeer in Key West wordt meer als Caribisch dan Amerikaans beschouwd. Henri Flagler bouwde in 1912 een spoorlijn tussen Homestead en Key West om het scheepvaartverkeer naar Cuba te ontwikkelen. In 1935 werd de lijn bijna totaal verwoest door een orkaan. Daarna was vervoer alleen over zee mogelijk. Met de bouw van de Overseas Highway in 1938 werd een pril begin van toerisme gemaakt. Artiesten, kunstenaars en (drank)smokkelaars gaven een zekere reputatie aan Key West. Toen de politie in 1982 een blokkade opwierp riepen de bewoners de” Conch Republic” uit. Key West was toen failliet verklaard. De inwoners bedachten - als echte hippies - dat als zij tot het buitenland behoorden, ook zij in aanmerking zouden komen voor 'ontwikkelingshulp. Een en ander pakte niet zo uit. De naam word nog gebruikt, een inwoner van Key West is een Conch. 

Bezienswaardigheden:
 • De zonsondergang: aan het eind van de dag verzamelt men op Mallory Square en Pier. Muzikanten, jongleurs, goochelaars, mimi-spelers, vuurvreters treden op. Toeristen kijken, drinken een drankje en wachten tot de zon ondergaat. Een groot gejuich begeleidt de ondergaande zon en men hoopt morgen eenzelfde spektakel te kunnen bijwonen. Voor de nuchtere Hollander is dit niet echt een interesssante attractie. Het heeft, net zoals heel Key West, een erg hoog hippie gehalte.
 • “Southernmost Point”, Whitehead Street of het echt het zuidelijkste punt is is betwistbaar: nog zuidelijker ligt een militaire basis.
 • Hemingway House, 907 Whitehead Street.
  De bekendste ex-inwoner schrijver Ernest Hemingway kocht dit huis in 1937 en woonde het merendeel van zijn leven hier. Het interieur van het huis is ongewijzigd, de afstammelingen van zijn bekende katten met 4 tenen lopen in de tuin. Er worden rondleidingen met anekdotes over zijn leven en werken gegeven.
 • Harry S.Trumann Little White House., 111 Front Street.
  Op het terrein van de vroegere militairen barakken staat het huis dat als winterverblijf voor President Harry Truman, maar ook voor Eisenhower en Kennedy diende. Gerestaureerd toont het van familiekiekjes van de Trumann familie tot presidentiele foto’s van Eisenhower.
 • Audubon Huis en tuin, 205 Whitehead Street.
  De bekende ornitholoog J.J. Audubon bezocht Key West in 1832. In verschillende kamers staan antieke meubelen, aantekeningen van Audubon. Een audio tour met koptelefoon geeft alle informatie over huis en aangrenzende tropische tuin.
 • Boottocht op zee. Er worden uiteraard veel tochten op zee aangeboden. Een boottocht met een “glazen-bodem” boot is erg mooi.
 • Een dure, maar bijzondere tocht is per watervliegtuig naar Fort Jefferson op de Dry Tortugas. Op 100 km. uit de kust liggen deze eilandjes, waardoor dit eigenlijk het zuidelijkste USA punt is. Fort Jefferson was in de burgeroorlog een gevangenis, daarna werd het gebruikt ter controle van de zeevaart. Sinds 1902 is het een Nationaal. Monument en kan worden bezichtigd.
 • In de avond:
  Capt. Tony’s Saloon aan 428 Green Street is een gebouw uit 1851. Eerst in gebruik als mortuarium, daarna als Key West’s eerste Telegraafstation. Tussen 1933 en 1937 was deze bar de eerste Sloppy Joe’s bar. Ernest Hemingway was hier vaste klant.
 1. De huidige Sloppy Joe’s Bar staat aan 201 Duval Str. en is de opvolger van bovengenoemde kroeg. Hemingway kwam hier ook vaak om in een achterkamer te gokken. De bar is volop gedecoreerd met aandenken aan Hemingway en vlaggen uit allerlei landen.

Ons hotel en een eigen zonsondergang

Butterfly World Homepage Florida 2004 Key West Architectuur
© J.A. Borkhuis & P.F. Willems, 2004,